Sunnudagur 13.05.2012 - 10:27 - 35 ummæli

Takk Ísland!

Fyrir viku lauk herferðinni Fyrir hvað stendur þú? sem hrundið var af stað  í tilefni Megrunarlausa dagsins 6. maí. Alls tóku tæplega 200 manns á öllum aldri þátt í herferðinni með því að senda inn myndir af sjálfum sér ásamt jákvæðum skilaboðum um útlit og heilsu og enn fleiri studdu átakið með hvatningarorðum. Eins og albúmið sýnir voru  myndirnar og skilaboðin sem fylgdu bæði falleg og áhrifamikil og verða ævarandi áminning um að saman getum við breytt útlits- og þyngdaráherslum samfélagsins ef við viljum. Við erum ótrúlega þakklát öllu því frábæra fólki  sem lagði okkur lið og vorum djúpt snortin af þessari gríðarmiklu þátttöku. Það er greinilegt að sífellt fleiri eru að vakna til vitundar um mikilvægi þess að lifa í sátt við sjálfan sig og hægt sé að hlúa að heilsu og vellíðan án þess að hafa þyngdina sem útgangspunkt.

Við gerum okkur þó grein fyrir því að ekki eru allir  sammála okkur og fengum ýmiskonar gagnrýni á meðan á átakinu stóð. Við erum ekkert að stressa okkur á því að fólk hafi aðrar skoðanir á þessum málum en við – sú staðreynd að önnur viðhorf en þau sem við hvetjum til eru ríkjandi í samfélaginu er einmitt ástæðan fyrir því að við stöndum í þessari baráttu. En verra þykir okkur þegar fólk er ósammála okkur vegna misskilnings og þess vegna langar okkur að svara fyrir nokkra gagnrýnispunkta:

1. Það eru ekki nógu margir feitir í herferðinni

Sumum fannst asnalegt að mikið af fólki, sem virtist vera í kjörþyngd, tæki þátt í átakinu en staðreyndin er að við gerðum allt sem í okkar valdi stóð til þess að fá fólk af öllum stærðum og gerðum til að vera með. Það að fólk í þéttari kantinum hafi verið í minnihluta þeirra sem sendu inn myndir staðfestir bara hve margir upplifa óöryggi og skömm yfir líkama sínum – sem er akkúrat það sem við erum að reyna að breyta með þessari baráttu. Við heyrðum sannarlega í nokkrum sem vildu vera með en voru feimnir við að koma fram af ótta við gagnrýni vegna stærðar sinnar.

2. Grannt fólk á ekki erindi í þessa baráttu

Það er einfaldlega ekki hægt að vera í réttri stærð fyrir þennan málstað. Ef þú ert grannvaxin þá færðu að heyra að þú vitir ekkert hvað þú ert að tala um af því þú ert ekki feit. Ef þú ert feit þá færðu að heyra að þú sért bara að reyna að réttlæta tilvist þína af því þig skortir viljastyrk til að grennast. Þau viðhorf sem við tölum fyrir eru ögrandi og því er reynt að kveða þau niður með því að gera fólkið sem talar fyrir þeim ómarktækt. Staðreyndin er að ríkjandi þyngdaráherslur meiða alla. Þegar við dæmum fólk á grundvelli holdafars þá eru allir gagnrýndir nema þeir sem falla inn í þann þrönga flokk sem við höfum skilgreint sem „norm“ eða „fegurð“ eða whatever. Við erum allskonar og því tapa allir ef fjölbreytileikinn er ekki virtur. Allir hafa fitu, bara í mismiklum mæli , en flestir hafa nóg til að hafa komplexa yfir því. Það er því öllum í hag að hugmyndir um þóknanlega líkama séu víkkaðar út.

3. Við hvetjum til offitu

Með því að hvetja til virðingar gagnvart öllum líkömum erum við ekki að gera annað en að skapa fólki af öllum stærðum og gerðum viðunandi lífsskilyrði. Við erum ekki að hvetja til þess að fólk lifi óheilbrigðu lífi og lítum ekki á það sem hluta af líkamsvirðingu að hunsa  þörf líkamans fyrir holla næringu og hreyfingu. Við viljum bara ekki senda þessi skilaboð út í nafni þyngdarstjórnunar því þá erum við að styrkja það félagslega flokkunarkerfi á grundvelli holdafars sem við teljum að sé skaðlegt. Offita hefur verið litin hornauga á Vesturlöndum alla 20. öldina en ekki hefur það stuðlað að grennri vexti. Hvernig stendur á því að við ríghöldum í þá hugmynd að þessi viðhorf verji okkur gegn offitu? Rannsóknir sýna að ungmenni sem hafa jákvætt viðhorf til líkama síns hugsa betur um hann og sömuleiðis sýna rannsóknir að fitufordómar, skömm og neikvæð líkamsmynd eru mörgum hindrun í því að hreyfa sig. Það er ekkert sem bendir til þess að það sé hættulegt að lifa með reisn og þykja vænt um líkama sinn en margt bendir til þess að fordómar og líkamskomplexar vinni gegn heilbrigðu lífi.

4. Við hvetjum til ofáts

Þetta er eflaust algengasti misskilningurinn varðandi megrunarlausa daginn og undirstrikar rækilega það truflaða viðhorf sem við höfum til matar. Ef við erum ekki í megrun þá hljótum við að vera í ofáti. Svona hugsa aðeins þeir sem hafa tapað eðlilegum tengslum sínum við mat og matarlyst. Lítil börn eru ekki í megrun, þau hafa ekki áhyggjur af kaloríum eða fitu, þau nærast þegar þau eru svöng og vilja ekki meir þegar þau eru orðin södd. Þetta heitir eðlilegt samband við mat og það er þetta sem við viljum koma áleiðis. Ekki láta hræðsluáróður, megrunarþráhyggju, samviskubit eða hugsunarlaust ofát stýra því hvernig þú borðar. Lærðu að hlusta á líkama þinn, taka eftir því hvað fer vel í þig og hvað ekki, hvernig þér líður af matnum sem þú borðar, hvenær þú þarft að næra þig og hvenær þú hefur fengið nóg. Gerðu þetta allt án dómhörku og lærðu á líkama þinn af forvitni. Þannig myndar þú ástríkt og uppbyggilegt samband við líkama þinn sem er laust við togstreitu, ofurstjórn og stjórnleysi.

 

Flokkar: Líkamsvirðing · Samfélagsbarátta

«
»

Ummæli (35)

 • Hérna er fín heimildarmynd:

 • I simply want to say I am new to weblog and actually loved you’re web site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You surely have incredible article content. Thanks a lot for sharing with us your web-site.

 • Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 • MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 • Thanks for giving your ideas on this blog. Furthermore, a delusion regarding the banking institutions intentions whenever talking about property foreclosure is that the loan company will not have my repayments. There is a degree of time that the bank will take payments in some places. If you are as well deep inside hole, they will commonly call that you pay the actual payment completely. However, i am not saying that they will not take any sort of repayments at all. In the event you and the financial institution can manage to work something out, this foreclosure course of action may cease. However, if you ever continue to miss payments underneath the new system, the property foreclosures process can pick up from where it was left off.

 • MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 • Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 • Emeryeps is a SEO(Search Engine optimzation) and Internet Marketing company. They help businesses to get traffic from various search engine and online community. They have seo experts and consultants with many years of SEO Experiences. No matter where your business is located, EmeryEPS.com can help your business to secure your highly convertible leads online.

 • Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 • Emeryeps is a SEO(Search Engine optimzation) and Internet Marketing company. They help businesses to get traffic from various search engine and online community. They have seo experts and consultants with many years of SEO Experiences. No matter where your business is located, EmeryEPS.com can help your business to secure your highly convertible leads online.

 • I was excited to find this page. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every little bit of it and I have you book-marked to see new stuff on your website.

 • I wish to show appreciation to this writer just for rescuing me from this particular situation. Because of checking throughout the the web and coming across ideas that were not productive, I believed my entire life was gone. Existing minus the strategies to the issues you have fixed all through this guideline is a crucial case, as well as ones which might have in a wrong way damaged my career if I had not noticed the website. Your personal competence and kindness in dealing with all the details was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks for your time so much for this impressive and amazing guide. I will not think twice to endorse your site to anybody who would like care about this problem.

 • I intended to draft you that tiny note to say thank you once again for these stunning solutions you have provided in this case. It was certainly unbelievably generous of people like you to grant extensively all that a few people could possibly have made available as an e-book to end up making some dough on their own, primarily given that you could possibly have tried it in case you wanted. Those tactics as well worked to become great way to comprehend other people online have the same interest like my own to grasp a lot more on the topic of this problem. I am certain there are many more enjoyable occasions in the future for people who view your website.

 • As I website possessor I believe the content material here is rattling magnificent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 • Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 • Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 • MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 • Hello, Neat post. There’s an issue together with your site in internet explorer, may test this… IE still is the marketplace leader and a large component to other folks will leave out your wonderful writing because of this problem.

 • Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 • whoah this blog is excellent i like studying your posts. Stay up the good work! You understand, many individuals are looking round for this information, you can help them greatly.

 • Great blog right here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you using? Can I get your associate link to your host? I want my site loaded up as fast as yours lol

 • You can certainly see your skills within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 • I’ve been surfing on-line more than three hours lately, yet I by no means found any interesting article like yours. It¡¦s pretty price sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will be much more useful than ever before.

 • As a Newbie, I am constantly browsing online for articles that can aid me. Thank you

 • I merely have to tell you that I am new to blogging and very much liked your review. Quite possibly I am most likely to remember your blog post . You simply have superb article content. Acknowledge it for share-out with us your web article

 • Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 • MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 • IMSCSEO is a singapore SEO Service Provider formed by Mike Koosher. The mission of IMSCSEO.com is to extend SEO services and help Singapore companies with their Search Engine Optimization to aid them progress the ranks of Bing or google. Take a look at imscsseo.com

 • Good write-up, I am regular visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • Absolutely written content , regards for information .

 • Hey there, just turned out to be mindful of your article through Search engines like google, and found that it is truly interesting. I will be grateful if you decide to continue these.

 • You made some clear points there. I looked on the internet for the issue and found most persons will approve with your site.

 • Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 • I simply wished to say thanks once again. I do not know the things that I might have worked on without those solutions revealed by you concerning such topic. It had been an absolute troublesome scenario in my view, but coming across your skilled fashion you processed it took me to jump over contentment. I will be grateful for this work and expect you really know what a powerful job that you are undertaking educating most people via your web page. More than likely you have never come across any of us.

 • I think this is one of the most vital info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

Rita ummæli

Kæfuvörn:   Hver er summan af einum og tveimur? Svar:

Höfundur

Líkamsvirðing er vettvangur þeirra sem vilja breytt samfélagsviðhorf varðandi útlit, heilsu og holdafar. Við viljum efla heilbrigði í víðum skilningi, vellíðan og virðingu fyrir fjölbreyttum líkamsvexti. likamsvirding@gmail.com